16.06.2017
Študentske ideje za svetlo prihodnost gospodarstva

V tem tednu je v sklopu projekta KOCles, na Fakulteti za dizajn potekalo notranje usposabljanje, kjer so študenti v sodelovanju s profesorji predstavili zaključne izdelke, katere glavna sestavina so oblanci cemprina (pinus cembra).

Študentje Fakultete za dizajn so bili postavljeni pred konkreten izziv: Kako učinkovito uporabiti "odpaden" les, ki ostaja pri izdelavi pohištva za otroške sobe v partnerskem podjetju KOCles. Uporabljen les je cemprin, katerega vonj deluje antialergijsko, s svojim blagodejnim učinkom pa zagotavlja kvaliteten in trden spanec.

 

Rezultat dvomesečnega sodelovanja študentov z gospodarstvom so konkretni izdelki, ki bi lahko bili predmet serijske proizvodnje. 

 

 

Sodelovanje se je začelo s predstavitvijo in izvedbo delavnico design thinking-a, kjer so študentje in profesorji predstavili pomen navodila (brief), kako ga zastaviti in napisati, da bo odražal potrebe in želje naročnika. 

 

Nato je sledil obisk študentov na sedežu podjetja/naročnika, kjer so si ogledali proizvodne prostore in seznanili z delovnimi procesi. Spoznali so se z lastnostmi cemprina in uporabo le tega v obstoječi ponudbi. 

 

Sledila je selitev v predavalnice in snovanje prvih osnutkov, ki so jih dva tedna kasneje predstavili s konkretnimi prototipi. 

 

Tako so nastale ideje za večnamenski tabure, stenski organizator, blazino za dojenje, komarnik, shranjevalnik za copate, obloge za zaščito posteljice, visečo krošnjo, igralno podlago, črke in okvire, obešalnike, dišavnike, svetila, gugalnico in drugo. 

 

Izmed 30-ih prototipov je bilo izbranih nekaj tistih, ki imajo potencial za kasnejšo uporabo. Predstavniki podjetja/naročnika pa so študentom podali še dodatne napotitve in usmeritve za izboljšave.

 

Po dvomesečnem procesu je sledila še zaključna predstavitev, katere rezultat je 19 prototipov uporabe oblancev cemprina kot sestavnega dela otroške sobe ter 8 prototipov dišavnikov. 

 

Ponovno se je izkazalo, da so projekti sodelovanja med predstavniki izobraževalnih institucij in gospodarstva, lahko uspešni ter da je tovrstne projektno smiselno podpirati še naprej.

 

 

Tabure »INDA«:

  

Avtor: Tanja Barkidjija, 2. letnik, smeri Notranja oprema

Mentorica: Tamara Hajdu, viš. pred.

Uporablja se lahko kot sedišče, kavna mizica ter shranjevalnik.

 

 

Klop »DOLGOROK«:

  

Avtor: Bea Brufach, 2. letnik, smer Notranja oprema

Mentorica: Tamara Hajdu, viš. pred.

Namenjen je predvsem za igranje, odlično služi kot sedišče in shranjevalnik.

Na vrh