22.02.2016
Kaj sporoča gospodarstvo mladim ob izbiranju poklicne poti?

Več kot 100 učencev in dijakov se je v petek, 23.1.2016, udeležilo okrogle mize »Družboslovci vs. naravoslovci«, ki jo je Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije pripravil v sklopu sejma Informativa. Gosti so mladim povedali, kakšne profile in kompetence iščejo pri mladih in jim iz prve roke dali kar nekaj nasvetov glede nadaljnje izbire izobraževanja.

 

 

V uvodu je sodelavec sklada in moderator Aleš Vidmar izpostavil, da se pri odločanju za svojo poklicno pot odločajo mladi, pri čemer je to ena od najpomembnejših odločitev.

 

Z vključitvijo na trg dela se bodo mladi vključili v svet globalnega gospodarstva, saj slovenska podjetja delujejo na vseh področjih. Delo se bo spreminjalo, saj se bo povečevala avtomatizacija proizvodnje in uporaba informacijske tehnologije lahko spreminja način izvajanja storitev. Število delovnih mest v obliki služb se je precej zmanjšalo zato morajo biti mladi pripravljeni na težje razmere in postati bolj samostojni in kompetentni. Ključno je, da se ob izobraževanju vključujejo v dodatne aktivnosti in pridobivajo kompetence in praktične izkušnje.

 

Na predavanje smo povabili zanimive goste iz gospodarstva, ki so mladim predstavili njihovo delo, delo podjetja in kakšne možnosti podjetje ponuja mladim. O vsebini okrogle mize sta objavljena prispevka na strani Dela: O pomenu dodatnega znanja in Motivacija naj bo vodilo pri izbiri poklica

 

 

 

Prva gostja, ki je nagovorila mlade, je bila ga. Eva Cvelbar Primožič iz podjetja Kolektor, ki je izpostavila, da je pri njih zaposlena kar četrtina žensk, ki ima univerzitetno izobrazbo strojne ali elektro smeri, kar so v preteklosti bili tradicionalni moški poklici.


Poudarila je, da ko iščejo mlade kadre, da ne gledajo le na uspeh, ampak jim je pomembna tudi motivacija, dodatne aktivnosti (zunajšolske aktivnosti) mladih in da se mladi poistovetijo z vrednotami podjetja. Izpostavila je tudi primer, ko so podelili štipendijo talentiranemu mladeniču, čigar inovativni izdelek so našli na spletni strani.

 
Metka Glas, Studio Moderna je povedala, da so ljudje, zaposleni in kupci, pri njih na prvem mestu. V njihovem podjetju spodbujajo interno rast kadrov. Pogosto postanejo direktorji tisti zaposleni, ki so pri njih začeli najprej kot prodajalci in potem postopoma napredujejo. Ključno za njihove vodilne je, da »dihajo isti zrak« kot stranke in kupci.  Mlade je tudi opozorila, da je verjetnost, da bodo ostali na istem delovnem mestu celo življenje, zelo majhna, ker je menjava delovnih mest vse pogostejša v podjetjih.

 

Pri njih je zaposlenih približno 2/3 družboslovcev, vendar je izpostavila, da je vedno več povpraševanja po naravoslovnih in analitskih kadrih, ki pa znajo govoriti družboslovni jezik. Mladim je svetovala, naj že tekom šolanja poskušajo pridobiti čim več veščin kot so komuniciranje, vodenje, ki jim bodo kasneje prišle zelo prav. Poudarila je tudi, da se z zaključkom šole šolanje ne konča, ker se je potrebno šolati vse življenje, pomembno pri tem pa je, da podjetje nudi delavcem pogoje za osebni razvoj.

 
ga. Živa Gorup Reichmann iz Comtrada, podjetja, ki se ukvarja z IT tehnologijo, je mladim najprej na kratko predstavila s čim se podjetje ukvarja. Povedala je, da je večina kadrov pri njih inženirjev s področja računalništva, elektrotehnike, pa vendar so pri njih zaposleni tudi biologi, ekonomisti …. Izpostavila je, da razvoj software v prihodnje ne bo le v domeni inženirjev, ampak da podjetja že iščejo tudi družboslovne kadre, ki imajo posluh za naravoslovna znanja.  Prednost dela pri njih je, da potekajo večinoma dela na projektih in ko se en projekt končna, je skorajda kot bi zamenjal službo, ker je vsak projekt nova zgodba.


ga. Petra Prebil iz Združenja papirne in papirno predelovalne industrije, GZS je mladim predstavila papirniško panogo, ki zaposluje preko 4.200 zaposlenih.  Šole za papirništvo v Sloveniji ni več, zato zaposlujejo kadre različnih profilov. Izpostavila je, da se bo v prihodnje kar 30 % teh delavcev upokojilo, kar bo do leta 2020 prineslo nove zaposlitve v tej panogi.


Naslednji gost, ki je nagovoril mlade, je bil g. Soniboj Knežak iz Steklarne  Hrastnik. Mladim je predstavil  tradicionalno panogo - steklarstvo, ki je v zadnjih letih doživela preporod na trgu. Izpostavil je, da se podjetje širi na tuje trge, da postavljajo nove tovarne v kar nekaj državah in da že zaposlujejo kadre na zalogo. Pri njih zaposlujejo različne profile tako ključavničarje, oblikovalce, konstruktorje, elektrotehnike, mehatronike kot tudi kemijske tehnike ipd.

 

Zadnji gost, Matej Rodela iz podjetja TOK TOK, pa je mladim predstavil svojo podjetniško pot. To je pričel kar z demonstracijo njihovega  izdelka  - lesenega zvočnika, ki brez napajanja okrepi zvok prenostnih telefonov, ki je zelo pritegnil pozornost mladih.  Mladim je svetoval, da če jim je zanimivo življenje bolj pomembno kot varno življenje, potem se naj podajo na podjetniško pot.


Vsi gosti so pri predstavitvah podjetij izpostavili, da podjetja potrebujejo različne profile delavcev, tako družboslovce kot naravoslovce, so pa poudarili, da bodo v prihodnje službo prej dobili tisti, ki bodo imeli kombinacijo obeh znanj (družboslovno in naravoslovno). Poudarili so tudi, da so danes mladi premalo praktično usmerjeni, samoiniciativni in tudi premalo orientirani k reševanju problemov.


Vsako leto so gostje povprašani kaj jim je najpomembnejše pri izboru mladih. IN vsako leto se izpostavi vrstni red: motivacija, ambicioznost ter kako se izkažejo na delovnem mestu.

 

Ko so izbirali lastno izobraževanje so izpostavili, da so izbirali tisto, kar jih je vsebinsko zanimalo in so se s področjem identificirali, so bili dobri ter so hkrati imeli možnosti za naprej odprte.

 


Za konec so mladim svetovali, da naj bodo vedoželjni in optimistični, da naj v službi najdejo svojo strast, naj počnejo kar jim je všeč in naj delajo s srcem. Zavedati se morajo, da je zelo pomembno, da delajo kar jih veseli, ker bodo velik del življenja preživeli v službi.   

Vabljeni tudi k ogledu utrinkov iz preteklih okroglih miz: 2015 Poklici prihodnosti (Poklici prihodnosti) in 2014: O(b) izbiri poklicne poti.Sklad se je na Informativi predstavil tudi s stojnico, kjer so mimoidoči lahko pridobili informacije o možnostih štipendiranja v Sloveniji in v tujini.

 

 

Na vrh