16.11.2018
Napotki vodjem slovenskih podjetij o pomembnosti zaposlenih v procesu digitalizacije

Na mednarodni konferenci sLOVEnian DIGITALization Competences, ki jo je organizirala ekipa KOC 2.0 v okviru projekta Kompetenčni centri za razvoj kadrov in je potekala 22. in 23. oktobra 2018, je bil velik poudarek namenjen delavnicam za vodilne v slovenskih podjetjih, ki so že začeli ali pa nameravajo začeti z uvajanjem digitalizacije v svojih podjetjih.

Čeprav mnogi povezujejo digitalizacijo z uvajanjem sodobnih tehnoloških rešitev, predvsem računalniških sistemov in robotov v proizvodne in nadzorne procese, pa je mnogo bolj pomemben vidik usposabljanja zaposlenih za kompetence prihodnosti. Toda kompetence prihodnosti ne obsegajo samo usposabljanja delavcev za delo z novimi tehnologijami, temveč je potrebno spremeniti sam način razmišljanja v podjetjih in ustvariti primerno kulturo, temelječo na sodobnih izzivih nenehnih sprememb. Samo tehnologija ne bo rešila podjetja, če je osnova slaba.

 

 

Eno izmed delavnic, ki so potekale drugi dan konference, je vodil Daniel Newman, glavni analitik pri podjetju Futurum Research, ki ima večletne izkušnje s svetovanjem največjim podjetjem glede oblikovanja strategij, ki lahko spremenijo njihova podjetja v tako imenovane »zmaje«. Zmaji so podjetja, ki se držijo razvoja sedmih stebrov uspešne digitalne transformacije (izkušnje, ljudje, spremembe, inovacije, vodje in transformacije, tehnologija, kultura).

 

 

Daniel Newman z udeleženci delavnice.

 

Podjetja »zmaji« se na ta način lažje znajdejo v svetu konstantnih sprememb in so uspešna navkljub krizam, ki pretresajo poslovni svet. Izmed naštetih stebrov ni najpomembnejši steber tehnologije, ampak steber ljudi. Ljudje so tisti, ki ustvarjajo kulturo, ta pa je najpomembnejši temelj podjetja, ki želi uspešno izvesti digitalno transformacijo. Delavci, ki danes stopajo v svet dela, tako imenovani milenijci, imajo povsem druge vrednote, kot so veljale še pred kratkim, in naloga podjetij je, da ustvarijo primerno kulturo v podjetju, da jih obdržijo, saj so milenijci tisti, ki prinašajo inovacije in razvoj.

 

 

Predstavitev Daniela Newmana na konferenci sLOVEnian DIGITALization Competences, kjer je na kratko razložil svoje poglede na digitalno transformacijo, si lahko ogledate tukaj.

 

 

Program  Kompetenčni centri za razvoj kadrov sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

 

Na vrh