04.06.2018
Kaj vse je pomembno za uspešno timsko delo?

Ekipa KOC 2.0 je v okviru podaktivnosti poimenovane »Kompetentna Slovenija« v četrtek, 31. maja 2018, v Ajdovščini izvedla celodnevni dogodek, sestavljen iz skopa dveh delavnic pod skupno temo - delovanja tima.

Prvo delavnico z naslovom »Timsko delo in učinkovito komuniciranje« je izvedel priznani športni psiholog, dr. Matej Tušak.  Vsebina delavnice je bila zelo zanimiva, saj so poleg bogatega vsebinskega dela udeleženci izvedli še praktične naloge, skozi katere je bila uprizorjena dinamika tima. Tako so slušatelji spoznali:


  • vidike timskega dela in učinkovitega komuniciranja ter vodenja;
  • svojo vlogo in svoje funkcioniranje v timu skozi pomen zaupanja in nezaupanja v timu;
  • kako komunicirati in timsko sodelovati in tekmovati;
  • spoznali so sebe z vidika primernosti za sodelovanje in pridobili povratno informacijo o tem, kako so v komuniciranju uspešni in kako jih vidijo drugi;
  • skozi interaktivno predavanje in delavnico so se naučili nekaterih značilnosti komuniciranja, reševanja konfliktov, brainstorminga v skupini in skupinskega razmišljanja, delitve vlog, spoznavanja svojih vlog v skupini in lasten način dela v skupini, postavljanja ciljev v skupini in učinkovitega vodenja.

V popoldanskem delu je bila izvedena druga delavnica z naslovom »Sprejemanje odgovornosti do skupnih rezultatov«, ki jo je izvedla Alenka Planinc Rozman. V tem delu so udeleženci spoznali načine in tehnike, kako ponovno zgraditi ekipo, ki bo agilna, pozitivno naravnana in vsestransko zmagovalna.


Posvetili so se vzrokom, ki lahko upočasnijo in zadušijo učinkovitost delovnega tima. Priučili so se tehnik graditve zaupanja, strahove pred konflikti so preoblikovali v odločno in tvorno argumentacijo, opotekajoče in nejasne dileme obrnili v samozavestne odločitve.


Ker je vsako moštvo močno toliko, kot najšibkejši član, je ključno, da v nezainteresiranih članih prebudimo zavzetost in predanost k ciljem. Namen je, da postane tim ponovno agilen, odnos med sodelavci pozitiven in odkrit, predvsem pa ciljem zavezan, zmagovalen.


Delavnica je bila izvedena po principu analize in ocene timov udeležencev, kar omogoča hitro istovetenje zaposlenih z realnim delovnim okoljem in prepoznavanjem konkretnih dejavnikov. Posledično se lahko pričnejo delovne ekipe preoblikovati takoj, tehnike in ugotovitve pa so uporabili že na sami delavnici.

Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

Kaj vse je pomembno za uspešno timsko delo?
Kaj vse je pomembno za uspešno timsko delo?
Kaj vse je pomembno za uspešno timsko delo?
Kaj vse je pomembno za uspešno timsko delo?

Na vrh