26.04.2012
Fulbright štipendije za leto 2013-2014

Veleposlaništvo ZDA je objavilo razpis za prijavo za Fulbright program za leto 2013-2014. Rok prijave je 5. junij 2012.

Ameriški Fulbright program je med najbolj eminentnimi programi v svetu, slovenski doktorski študenti in podoktorski raziskovalci v njem sodelujejo že skoraj 50 let - preko 350 jih je v tem času gostovalo v ZDA.

 

Od jeseni 2011 dalje je na podlagi dogovora med ZDA in Slovenijo pri izvajanju programa z Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani sodeluje Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in šitpendije.

 

Za leto 2013-2014 so razpisane štipendije za doktorske študente in podoktorske raziskovalce. Doktorskim študentom se štipendija običajno dodeli za dva semestra (9 mesecev), podoktorskim raziskovalcem pa običajno za en semester, le redko dva (5-9 mesecev).

 

Prednost pri izbiri bodo imeli kandidati, ki v zadnjih letih niso bili v ZDA. Fulbright štipendisti, ki so štipendijo prejemali v zadnjih 5 letih, niso upravičeni do ponovnega sodelovanja na Fulbright programu. V programu tudi ne morejo sodelovati osebe, ki imajo poleg slovenskega tudi ameriško državljanstvo, stalno prebivajo v ZDA ali študirajo v ZDA.

 

Izbrani kandidati postanejo štipendisti vladnega programa, ki v ZDA oddidejo na podlagi t.i. Exchange Visitor (J-1) vize, ki določa, da se mora imetnik te vize po zaključku vrniti v matično državo za najmanj dve leti.

 

Končni rok prijave je 5. junij 2012, zato je potrebno s postopkom in pripravo vseh dokumentov ter predloga raziskave začeti čim prej.

 

Podrobnosti o vsebini prijave in načinu oddaje so objavljene na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Ljubljani.

 

 

Na vrh