27.07.2017
Sodobni slovenski spominek v soju nove kreativnosti

V sredo, 26. julija 2017 je v organizaciji Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem potekala predstavitev idejnih osnutkov slovenskih spominkov, ki so nastali v sklopu PKP projekta NewSloSouvenir.

Idejni osnutki slovenskih spominkov, ki so jih v okviru projekta Brezčasnost tradicije v sodobnem slovenskem spominku (NewSloSouvenir), pod vodstvom pedagoške mentorice in predstojnice katedre za modo doc. dr. Damjane Celcar in mentoric doc. Mojce Perše ter doc. Jane Mršnik, predstavili študenti projektne skupine, so poželi val navdušenja. 

 

  

 

Pod vodstvom pedagoških mentoric so študenti Fakultete za dizajn Erika Korošeč, Estera Rezar, Petra Šink, Bea Brufach, Lea Rovina, Gal Gregorc in Žiga Kranjec, v sodelovanju s podjetjem IQbator d. o. o. in Slovenskim etnografskim muzejem, ustvarili izvirne idejne osnutke slovenskih spominkov in izdelkov za dom. Izdelki se odlikujejo tako po oblikovalski dovršenosti kot tudi po funkcionalni uporabi. 

 

 

Oblikovalci so v izdelkih iskali sinergijo med tekstilnimi in ne-tekstilnimi materiali, pri čemer se opirajo na tradicijo Slovenije  in jo v svojih oblikovalskih rešitvah interpretirajo v duhu sodobnega časa. Osnutki izdelkov se opirajo na tradicijo čipke, na lokalne in naravne materiale (les, steklo, kamen) ter na motive naravnih in kulturnih znamenitosti slovenskih pokrajin. 

 

Izvirni spominki in izdelki za dom bodo prispevali k prepoznavnosti Slovenije in njene simbolike, študenti pa so v okviru projekta pridobili dragocene izkušnje sodelovanja z gospodarstvom in različne specifične kompetence ter znanja in veščine. 

 

Več o izdelkih in projektih si lahko preberete na spletni strani Fakultete za dizajn.

 

 

 

 

 

 

Na vrh