EducationUSA center nudi natančne, točne in celovite informacije o študijskih priložnostih v ZDA in pomaga študentom pri izbiri šol in postopku prijave na izbrane izobraževalne ustanove. V okviru centra se izvajajo tudi predstavitve, povezane s študijem v ZDA.


Več informacij je na voljo prek Facebook strani centra.


EducationUSA center Ljubljana
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije
Dunajska cesta 20,
1000 Ljubljana
Tel. +386 /0/1 434 10 81
e-pošta: EducationUSA[@]sklad-kadri.si


EducationUSA center je odprt vsak ponedeljek, sredo in petek med 9. in 12. uro, ob sredah pa tudi med 14. in 16. uro.


V tem času lahko obiskovalci za iskanje informacij o izobraževanju v ZDA uporabljajo knjižnico in računalnike, se osebno srečajo s svetovalcem ali pa za informacije pokličejo po telefonu.


Priporočamo, da se za zagotavljanje kakovostnejšega individualnega svetovanja predhodno naročite na svetovanje prek telefona, spletne aplikacije ali na zgornji e-naslov.

 

 

 

no news in this list.

Forum

Prijavljeni ste kot Gost
Gost
27.03.2008 23:00
 

Sklad v okviru EducationUSA svetovalnega centra nudi možnost informacij o študiju v ZDA.

Gost
13.07.2016 09:32
 

Spoštovani,

Imam možnost opravljanje prakse na Stalnem predstavništvu RS v New Yorku ampak sprejemajo le študentke, ki imajo zagotovljeno štipendiranje. Zapisali so naslednje: MZZ ne podpira volonterskega dela oz. prakse študentov, kadar si morajo študenti sami kriti stroške prihoda v državo sprejemnico in stroške nastanitve. Odobravamo pa prakse domačih ali tujih študentov, ki imajo v državi sprejemnici urejen status in imajo zagotovljena sredstva za preživljanje. V ta okvir sodi tudi opravljanje prakse slovenskih študentov, ki so prejemniki štipendije v okviru programov študentskih izmenjav in praktčnega usposabljanja ali druge štipendije za ta namen.

Zato me zanima ali mi lahko svetujete kam se lahko obrnem za možno štipendiranje za čas opravljanje prakse?

Lp,

Maja

Gost
27.08.2013 17:41
 

Odgovor Dejanu:
Pri izmenjavah ni omejitev v smislu ravni, torej se lahko izmenjav udeležujejo dijaki in študenti. Kadar gre za organizirane programe, je zadeva nekoliko lažja, če pa gre za individualno izmenjavo, ki jo organizira študent, pa je smiseln predhoden dogovor o tem z matično šolo in njihova podpora, predvsem v smislu prilagajanja obveznosti ali priznavanja v tujini opravljenih izpitov na matični šoli v Sloveniji.
Dvoletni programi po srednji šoli se običajno izvajajo na t.i. Community College. Ti programi se zaključijo s t.i. Associate Degree, ki bi bil najbližje primerljiv našemu višješolskemu študiju.
Informacije o takem študiju najdete na http://www.educationusa.info/5_steps_to_study/undergraduate_step_1_the_associate_degree_community_colleges.php#top.

Gost
21.08.2013 13:03
 

Zdravo, mene pa zanima,ali se gre lahko na izmenjavo če hodiš na VIŠJEŠOLSKI ZAVOD, ali imajo v zda tudi takšne fakse, hvala, lp dejan

spela24
16.04.2013 07:31
Zadnja prijava: 6 yrs

Fulbright štipendija se izplačuje iz dveh virov, in sicer javni sklad krije Slovencem stroške letalske karte na relaciji SLO-ZDA-SLO, ameriška stran pa stroške gostovanja v ZDA (npr. mesečni znesek štipendije za hrano in stanovanje, enkratni znesek za namestitev po prihodu v ZDA, zdravstveno zavarovanje, enkratni znesek za nakup knjig in strokovne literature ipd.). Višina štipendije je prilagojena vsakemu posamezniku glede na izbrano gostujočo institucijo in se določi po uspešni kandidaturi.

Gost
13.04.2013 16:32
 

Pozdravljeni,

zanima kakšna so finančna sredstva fullbrightove štipendije?

Na vašis strani in na strani slovenske ambasade nisem dobil tega podatka.

Lep pozdrav,

Tjaš

Gost
08.04.2013 08:26
 

Spoštovani,
možnost praks (t.i. internships) v ZDA obstaja za študente v času študija oziroma se mora praksa začeti najkasneje v 12 mesecih od zaključka izobraževanja.

V času prakse je potrebna t.i. J-1 viza. Za pridobitev te vize je potrebno pridobiti poseben obrazec (DS-2019), ki ga izda katera izmed organizacij, pooblaščenih za njihovo izdajo (t.i. U.S. sponsor). Seznam potencialnih sponzorjev najdete na http://j1visa.state.gov/participants/how-to-apply/sponsor-search/.

V pomoč vam je lahko tudi STA (http://www.sta-lj.com/delo-v-tujini/poletno-delo-zda). Izmenjave z ZDA organizirajo tudi nekatere študentske organizacije (npr. IAESTE, AIESEC, itd.), ki omogočajo prakso tudi mladim diplomantom.

Vedno pa lahko tudi sami poiščete potencialnega delodajalca.

Roke bo postavila vsaka organizacija za svoje programe, tako da enotnega roka ni. Predvsem je pomembno, da začnete dovolj zgodaj, da lahko najdete delodajalca in uredite tudi vizo pred začetkom dela.

Na spletni strani http://www.educationusa.info/5_steps_to_study/short_term_programs_step_1_internships.php najdete tudi veliko drugih uporabnih informacij in napotkov.

Gost
03.04.2013 13:00
 

Pozdravljeni,

kakšne so možnosti za opravljanje plačane prakse v ZDA, specifično, v New Yorku ali San Franciscu z univerzitetno diplomo iz naravoslovja za pol leta do enega leta?
kako je s financiranjem in ali sploh obstajajo kakšni programi ki to omogočajo, ali se je potrebno individualno dogovarjati in iskati možnosti prakse? Kdaj so končni roki za prijavo za odhod na prakso v oktobru ali konec leta 2013?

Za odgovore se vam zahvaljujem,

lep pozdrav

Gost
07.05.2012 07:36
 

Starostnih omejitev za študij v ZDA ni.

Glede financiranja pa so običajno potrebni trije viri:
- viri doma: npr. Zoisova ali državna štipendija, štipendije iz programov Ad futura, kadrovske štipendije so le nekatere izmed možnosti, na voljo v Sloveniji (več info na www.sklad-kadri.si)
- viri v državi študija: na sami izobraževalni ustanovi v ZDA, veliko jih ima tudi športno štipendijo, pa tudi iz različnih fundacij
- lastni viri: prihranki, družina, študijski krediti

Tuji državljani, ki v ZDA študirajo (torej niso državljani ZDA ali rezidenti), sicer imajo nekaj možnosti dela, vendar so te omejene na delo znotraj izobraževalne ustanove, prav tako je omejeno število ur dela.
Dodiplomski študenti tako običajno opravljajo pomožna dela – restavracije, knjižnice, računalniške učilnice, administracija, ipd., v višjih letnikih so lahko tudi nadzorniki v študentskih domovih in podobno. Zaslužek zadostuje le za pokritje dela stroškov, npr. literature, in ne šteje kot vir financiranja.
Podiplomski študenti imajo nekaj več možnosti, saj velikokrat delajo kot pedagoški ali raziskovalni asistenti, za kar jim oddelek financira del študija (del ali celotno šolnino, lahko tudi del življenjskih stroškov).

Gost
04.05.2012 08:34
 

POZDRAVLJENI, MENE PA ZANIMA ALI OBSTAJA KAKŠNA STAROSTNA OMEJITEV ZA ŠTUDIJ V USA. IN KAKO JE S FINANCIRANJEM, ALI SE DOBI KAKŠNA SUBVENCIJA ALI ŠTIPENDIJA. KAKO PA JE Z DELOM, ALI LAHKO DELAMO V USA MEDTEM KO TAM ŠTUDIRAMO? HVALA LEPA ZA ODGOVOR.

LP, LANA.

Gost
16.06.2011 10:39
 

“Administrator je objavo odstranil.”

Gost
17.11.2009 11:58
 

Vsi, ki vas zanima študij ali druge oblike izobraževanja v ZDA, se lahko oglasite na naši stojnici na sejmu Kariera naslednji teden v sredo, 25.11.09, in četrtek, 26.11.09, med 10. in 19. uro.

tanja49
30.10.2009 13:15
Zadnja prijava: 50 yrs

Pozdravljeni! Zanima me če je v ZDA kakšen dodiplomski program, ki temelji na študiju o okolju. Pri nas je nekaj podobnega le v Novi Gorici, vendar ni to tisto kar iščem. Lepo se zahvaljujem!
Teja

Gost
06.10.2009 09:59
 

GPA je bo temeljil na pretvorbi ocen na štiristopenjsko lestvico od 1.0 do 4.0. GPA se največkrat izračunava kot navadno povprečje (seštevek vseh ocen deljeno s številom ocen). Kadar pa gre za tehtano povprečje pa zadeva ni več tako preprosta. Pri dvonivojskih predmetih (npr. pri nas na srednjih šolah) se neka ocena pri predmetu na višjem nivoju za izračun povprečja "dvigne" in se izračunava z višjo oceno. Pri kreditih (npr. pri nas visokošolski študij) lahko nosi ocena predmeta z več kreditnimi točkami večjo vrednost kot ocena predmeta z manj kreditnimi točkami (v tem primeru se to največkrat izračuna tako, da se ocena pri predmetu pomnoži s številom kreditov za ta predmet, vse tako dobljene zmnožke pa se sešteje in deli s skupnim številom kreditov, lahko pa se pri tem glede na institucijo, program ali druge posebnosti to še nekoliko spremeni).

GPA se v ZDA izračunava semestralno in kumulativno za vse semestre študijskega programa in je tudi praviloma naveden na spričevalih ameriških institucij.

Okviren način ocenjevanja v ZDA najdete na spletni strani EducationUSA.

Pri instituciji pa preverite, ali zadostuje preračun v GPA s strani vaše šole v Sloveniji, ki bo na podlagi tabele na prej navedeni povezavi verjetno lahko pretvorila vaše ocene, ali pa s strani kake agencije, ki se s tem ukvarja (v tem primeru vam bodo lahko posredovali tudi kontakte tistih, s katerimi sodelujejo).

Gost
25.11.2008 08:52
 

Odgovor Maticu:

Možnosti za sofinanciranje javno veljavnega magistrskega študija na javno veljavni izobraževalni ustanovi je kar nekaj, odvisno tudi od področja/smeri in oblike študija, zato bodo informacije nekoliko bolj splošne.

Glede virov v tujini se vsekakor pozanimajte pri izbrani instituciji v ZDA, poiščete lahko tudi preko različnih iskalnikov. Veliko jih je zbranih na spletni strani EducationUSA.

Doma imate ob izpolnjevanju pogojev možnost Zoisove ali državne štipendije, kadrovske štipendije (če se s študijem v tujini strinja delodajalec), štipendije iz programov Ad futura (če ne gre za študij na področju umetnosti) ali štipendije Ministrstva za kulturo (za študij na področju umetnosti), občinske štipendije (preverite v občini svojega stalnega prebivališča), zasebni viri - npr. Rotary ali državne štipendije (objavlja jih Ministrstvo za javno upravo).

matic2
22.11.2008 12:21
Zadnja prijava: 50 yrs

Mene samo zanima ce obstaja  moznost stipendiranja za Masters Degree v ZDA? Ce obstaja, bi prosil za obrazlozuitev kako je to mogoce pridobiti? LP

Gost
21.05.2008 14:40
 

Odgovor Tjaši:

Sklad sam nima razpisov štipendij za izmenjave, omogočamo pa študentom na izmenjavi, ki traja vsaj 6 mesecev, najem študijskega kredita. Več informacij o kreditih najdete v razdelku "Aktualni razpisi -> Študijski krediti -> leto 2008".

Gost
10.04.2008 19:00
 

Zdravo!Mene pa zanima komu je namenjena izmenjava,ki jo ponuja univerza v ljubljani(po- ali dodiplomskim študentom),z Pittsurghom in če je prijava še možna?

no news in this list.

no news in this list.

Na vrh